Mi is az az FRPG?

Go down

Mi is az az FRPG? Empty Mi is az az FRPG?

Témanyitás by Thorhalla Kedd 22 Feb. 2011, 11:43

De mégis mi a fórum-szerepjáték? Miről is szól, és hogyan játszhatunk benne? Ez a kis leírás nem csak elmagyarázza a lényeget, de leírásokat is ad majd nektek az aktuális és nagyon is élettel teli oldalakról… Kerülj beljebb, és ismerd meg egy belső világ képét…
Maga a fórum-szerepjáték egy új generációja a szerepjátéknak. Egyszerű, mivel informatikához kevésbé értő személy is nagyon könnyen csinálhat egy fórumot valamelyik ingyenes oldalon, és leírhatja, kitalálhatja az alapvilágot. Ugyan, ez nem kihívás. Az igazi gond a szabályokkal és a játékosokkal van, mert bizony e kettő nélkül minden világ eltűnik idővel. Gondolom, ez még így zavaros, ezért menjünk sorba.
Miből is áll egy oldal? Először is a szabályzatból. Gondolom, ezt nem kell sokat magyaráznom. Egy leírás, ami megszabja a játékosok
lehetőségeit. Majd jön egy karaktereknek való rész, ahol a JK-k (Játékos Karakterek) előtörténeteit olvashatjuk. Ide írnak be azok is, akik játszani akarnak. A legtöbb oldalon fontos, hogy milyen sztorit írsz, és pontosan mi is történik veled. Ha ezt megírtad, egy staff (moderátor vagy adminisztrátor) elmondja a hibáid, vagy azt, hogy elfogadja a leírtakat. Ha netán hibáznál, akkor kijavítva azokat, ismét ellenőriznek, és ez addig megy, ameddig nem sikerül jót alkotnod. A harmadik olyan részleg, ahol még nincs játék, általában egy Off-topic szekció. Eme hely általában egy olyan társalgó, ahol mindig mindenről lehet beszélni, amit nem tilt az oldal szabályzata
Most jön a kemény dió: a helyszínek. Mikor ezeken túl vagyunk, bizony olyan részlegek jönnek, ahol már maga a játék zajlik. Általában városokra vagy nagyobb épületekre vannak ezek építve. Ezeken belül vannak utcákat, házakat, kisebb területeket behatároló topicok. A játékosok ide már nem a saját nevükben írnak, hanem mint a karakterük írják le, hogy mit is tesznek ott.
Na eljutottunk a cselekvéshez. A karakterünk felszerelését és ismeretét felhasználva a kijátszott karakterünk reakcióit fogjuk leírni, de nagyon gyakorta lesznek mások is ott: vagy más játékosok, akiknek tetteire reagálnunk kel, vagy (!) mesélők. Na igen, de ki az a mesélő? A mesélők azok a staffok, akiket arra választottak, hogy izgalmas kalandokkal tegyék színessé a játékosok életét. Persze ők nem csak elmondják, mi lesz velünk, de ők ítélkeznek is felettünk. Ha bármi történik, mondjuk egy baleset, vagy valamit csinálni akar a szereplőnk, bizony ezen személyek döntik el annak a sikerét. Nem véletlenül választ a legtöbb oldal szigorúan mesélőket, mivel ők élet és halál urai. Persze mind a modik, mind az adminok mesélhetnek nekünk.
Mielőtt kitérnék a mesélésre, el kell mondanom valamit, ami kicsit vitatottabb pontja a fórum-szerepjátéknak, de sajna elkerülhetetlen része is egyben. Ez a harc, mert hát hol éljük ki vad és fejetlen oldalunkat, ha nem egy kis univerzumban, ahol ezzel senkit sem bántunk? Na de hogyan lehet ítélkezni egy párbaj felett, és ki mondhatja meg, hogy mi és mennyire volt sikeres? Ez minden oldalon a staff dolga. Ilyenkor általában a játékosok részletes leírását figyelik, és elképzelik a támadást, majd e szerint döntik el, ez a dolog mennyire is volt reális, de más esettekben akár ezt a játékosok is tehetik. Sokszor kerülnek a játékosok egymással szembe, és ilyenkor, ha elég megértőek és diplomatikusak, akkor akár ők is eldönthetik, hogy a másik és a saját lépései milyen hatással is vannak önmagára. Persze ez azt is jelenti, hogy létezik halál, de ez valahol egyértelmű, mert ha egy oldalon van élet, akkor kell lennie ennek a szomorú eseménynek is. A karakterek ritkán halhatnak meg, vagy nagyon komoly staff által megbeszélt esemény után, vagy úgy, hogy maga a játékos dönt úgy, ezt már nem tényleg nem élheti túl a karaktere. Mi van akkor, ha valaki VP? A VP-k VérPisták, akik bármit is írnak neki, ő azt nem írja le, és nem játssza ki, csak megy, és öl, mint valami mindenható. Nos, őket általában vagy megnevelik társaik, vagy kemény büntetések után megtanulják a leckét.
Végre a mesélőkre térhetünk. Ők azok, akik kalandokat indítva mondják el a játékosoknak, hogy mégis mik történnek velük. Mondjuk, ha hős lovagot alakítunk, és unalmas az egész, akkor eme mesélő teremthet nekünk egy sárkányt, akivel bőszen hadakozhatunk, de ugyanúgy barátokat és kihívásokat is találhatnak ki nekünk. Olyanok, mint a képregények írói, csak itt a szereplők döntenek, mit reagálnak, és az írók csak a helyzetet teremtik meg.
Miben különbözik még a többi szerepjátéktól? A legfőbb változás, hogy ez a világ él. Pontosabban egy úgynevezett asztali szerepjáték akkor ér véget, amikor a játékosok és a mesélő befejezi a játékot, míg egy online játékban a játékos eléggé meg van kötve, sose tehet igazán nagy dolgot, nagyrészt csak önmagát ismételheti, és a világ ettől sose változik igazán. Na de a fórum-szerepjátékban a karaktered bárki lehet, és szinte bármit megtehet! Még fontosabb, hogy amikor te elmész aludni, az a világ tovább él, és más játékosok akkor is fognak oda írni, te pedig sose tudhatod, másokkal mi is fog történni egy másik helyen, és ez téged hogyan fog befolyásolni nemsokára! Ez tényleg egy külön világ, ami él, és ez a világ tényleg körülötted él!

_________________
Reneszánsz/AoA/Outsiders: Thorhalla Lokidottir/Thordottir; Dr. Stephanie Miller; Jonathan Miller; Olaf Svenson
Mesélő, Einar Thorson/Skurgeson, Eyjolf Ragnar Miller, Gunnhild Morsus/Smed, Svanhild Ragnardottir, Lionheart
Harcimadár, Kaylyn von Hessen; VH: Freydis Einardottir, Victoria Miller; Ultimate: Stephanie Lyesmith, Jonathan Miller
Egyéb karaktereim - Nefadar, Nefi, Fórumanyu
Mi is az az FRPG? Q8r3UTy
Thorhalla
Thorhalla
Fórumanyu

Hozzászólások száma : 14971
Hozzászólások régi : 7452
Korábbi szint/kredit : 18.szint - 60 kredit
Aktuális szint/kredit : 33.szint - 135 kredit
Reputation : 59
Join date : 2011. Feb. 19.

Karakteradatok
Főkarakter: Thorhalla
Főkari/multi: Főkarakter
Síkok: Reneszánsz, Ultimate/Újvilág, Age of Apocalypse, Végtelen Háború, Outsiders

https://xmenreneszansz.hungarianforum.net nefadar https://xmenreneszansz.hungarianforum.net/t594-thorhalla-lokidottir https://xmenreneszansz.hungarianforum.net/t29-multik#3460

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics
 
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.